събота, 19 януари 2013 г.

БТВ започва да действа

 Би Ти Ви е загубила до 300 000 зрители в най-гледаното време от януари 2012 г. досега, сочат данни на ГАРБ.

В т.нар. праймтайм през януари 2012 г. медията е била гледана средно от над 1,21 млн. души, показват данните на агенция ГАРБ. По онова време зрителите въздишаха по последните епизоди на сагата с Али Ръза в "Листопад" и точно навлизаха в сюжета на друга турска драма - "Пепел от рози".

Според данните на ГАРБ на 7 януари т.г., понеделник, аудиторията на Би Ти Ви между 19 и 23 ч е била средно от 900 000 души. По това време Би Ти Ви излъчва новините, турската продукция "Времето лети" и половината от "Шоуто на Слави". На следващия понеделник, 14 януари, аудиторията на Би Ти Ви в т.нар. праймтайм се е покачила и е минала 1 млн. души. Увеличение има не само сред хората, които гледат медията чрез сателитен доставчик, но и сред аудиторията, която приема Би Ти Ви по друг начин, отчитат данните от ГАРБ.

Вече две седмици каналите на "Би Ти Ви медия груп" не се излъчват от "Булсатком", който по неофициални данни има 750 000 абонати, сред които е и премиерът Бойко Борисов.

"Имаше спад на аудиторията, което е нормално, но междувременно нашите зрители се ориентираха към алтернативни начини на приемане на сигнала, което води до постепенно подобряване на резултата, казаха от Би Ти Ви на въпрос на "Труд" как се променя публиката им след старта на кризата.

Според телевизията голяма част от абонатите на "Булсатком" са започнали да гледат Би Ти Ви ефирно.

"Имаме информация, че много домакинства се ориентират към смяна на доставчика поради липсата на достъп до каналите на Би Ти Ви", добавиха от медията. Тези сигнали се потвърждавали и от тяхно експресно количествено телефонно изследване на "Маркет Линкс".

Според резултатите от проучването не малка част от абонатите на сателитния оператор декларират, че търсят алтернатива за приемане на сигнала на каналите от групата на Би Ти Ви. Оттам обясниха, че интересът към телевизията се повишил и заради старта на новия им сериал "Огледален свят", чиято рекламна кампания тръгнала отдавна.

Между 7 и 14 януари се отчита леко намаление и на аудиторията на основните конкуренти на Би Ти Ви - Нова и БНТ.

В същото време Би Ти Ви Комеди, която се приема само по кабелен или сателитен път, е повишила аудиторията си. На 7 януари средно 21 000 души са се забавлявали с комедиите "Лепнат за теб" и "Приятели", докато седмица по-късно те вече са били почти 36 000 души.

От "Булсатком" обявиха, че абонатите им са платили таксите си за януари и на практика в момента точни данни за това колко хора се отказват от техните услуги няма. Обобщена статистика ще има след 10 февруари. За нас всеки клиент е важен, защото сме се борили за него и защото правим легален бизнес, казаха от оператора. Седмица след спирането на сигнала на Би Ти Ви, в интервю за "Труд" съсобственикът на сателитния доставчик Пламен Генчев обяви, че отказалите се абонати са около 300 души.

Най-добрите постижения на Би Ти Ви през миналата година в най-гледаното време са били през март, когато аудиторията е минавала 1,3 млн. души, показват данните на агенция ГАРБ.

Есенният сезон обаче явно беше времето на Нова, защото през октомври, ноември и декември хората, избрали да се забавляват с нейния праймтайм, постепенно се увеличават и стават половин милион българи. Тогава обаче вървяха "ВИП брадър" и "Биг брадър ол старс". За сравнение, през януари 2012 г. Нова е имала средно по 377 000 души пред екрана между 19 и 23 ч. През последните 12 месеца разликата между рейтингите на новините на Нова и на Би Ти Ви се стопяваше, като през изминалата седмица дори ги минавахме, казаха от втората частна национална тв вчера.

"Черешката на тортата" за 2012 г. за БНТ пък е била през юни, когато вървеше Европейското първенство по футбол. Тогава в най-гледаното време пред екрана на държавната телевизия са сядали средно по 359 000 души. За сравнение, през януари м.г. медията е привличала по 222 000 души в праймтайм.
Идеалната телевизия - "Листопад", футбол и "ВИП брадър"

В един съвършен свят, където зрителите могат да бъдат програмни директори на идеалната телевизия, тя би въртяла турски сериали, “ВИП брадър” и футбол. За разкош винаги може да се добави щипка смях (“Боговете сигурно са полудели”), а за десерт - да се примеси и крими сюжет, където винаги разкриват убиеца (“От местопрестъплението - Маями”.) А ако децата имаха право на глас, те щяха да включат и приключенията на двамата братя Финиъс и Фъб, които си измислят истински приключения в задния двор.

Или поне такива са били най-гледаните продукции на десетте най-популярни тв канала от 1 януари до 20 декември 2012 г., показват данните на агенция ГАРБ.
 

  • Независимо от това колко хора отричат, че гледат турските драми, според данните на ГАРБ над 2,016 млн. българи са избърсали тайно сълзите си, когато свърши “Листопад”. Последният епизод на драмата за Али Ръза и неговата фамилия е било най-гледаното предаване миналата година.
  • Така майсторите от Босфора оставиха звездите на терена в мача от Европейското първенство по футбол Испания - Италия, на почетното второ място. Със срещата БНТ1 е обрала любовта на над 1,198 млн. футболни запалянковци.
  • И как Ники Кънчев обяви, че певецът Орлин Павлов е победител във “ВИП брадър” по Нова, са гледали над 957 000 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар