Пропускане към основното съдържание

Реклама

10-те най-опасни пътища в света

10. Проходът Стелвио, Италия
Планинският проход Стелвио се намира в Италианските Алпи - той започва на надморска височина 950 метра и се качва до височина почти 2760 м. Пътят е създаден още през 19-ти век (1820 г.) от Австрийската империя, за да съедини провинция Ломбардия с останалата част на страната.
Шосето е опасно за движение, тъй като включва 48 обратни завоя, а на места пътят е много тесен. Тук се провежда един от най-уморителните етапи от колоездачната обиколка на Италия. През зимата този високорисков маршрут е затворен, за да се избегнат масови инциденти по стръмните трасета.


9. Път A682, Англия
Смятан за най-лошия път в Англия, A682 е отговорен за смъртта на почти 100 души за последните 10 години. Въпреки опасните завои и стръмните терени, пътят е любимо предизвикателство за мотористите.

8. Тролстиген, Норвегия
Тролстиген - Trollstigen (Стълбата на троловете) е планински проход в Югозападна Норвегия, който е един от най-популярните туристически обекта в страната. Пътят е открит през 1936 г., след 100-месечно строителство. В средата на трасето се намира мост, който минава над водопада Стигфосен, висок 180 метра. Проходът се отваря за преминаването на автомобили от края на месец май, но при по-сурови зими се закрива в началото на юли. Той представлява опасност за преминаващите автомобили заради стръмните си склонове и изкачвания, и тесния неравен път.

7. Пътят Патиполу, Пердикаки Роад - Гърция
Този път представлява неасфалтиран маршрут между гръцките градове Patiopoulo и Perdikaki. Пътят е тесен и стръмен, и представлява опасност за преминаващите превозни средства заради неравностите по трасето и липсата на заграждения покрай пропастта. Тъй като трудно могат да се определят границите на пътя, повечето катастрофи тук стават през нощта.

6. Магистралата Джеймс Далтън, Аляска, САЩ
Дългата над 650 километра магистрала представлява шосе, покрито с чакъл, насочено на север през арктическата тундра. Шосето преминава над река Юкон и е построено с цел да доставя провизии към нефтените съоръжения далеч в северната част на Аляска. Опасностите по пътя обаче идват не само от снежните преспи наоколо и лошата видимост, но и от честите бури, в които пътуващите рискуват да бъдат ударени от летящи камъни. Освен това наоколо не може да се намери бензиностанция или сервиз за коли, което прави пътуването по магистралата още по-високорисково.

 5. Магистралата между Съчуан и Тибет, Китай
Тази високо рискова магистрала е разположена на голяма надморска височина (4000-5000 м) и свързва Ченгду с Лхаса. Пътят, дълъг малко над 2400 километра, е опасен не само заради суровите условия, но и заради честите свлачища и лавини в района. Макар да носи множество рискове, околността привлича туристите със спиращата дъха природа и уникалните културни традиции на местното население.

 4. Сибирският път към Якутск, Русия
Руската федерална магистрала свързва столицата Москва с град Якутск в Сибир, където са отчетени най-ниските температури извън Антарктида. Пътят преминава през суровата тайга и се движи успоредно на река Лена. За да преминат през изключително сложния и опасен участък през зимата (която тук продължава почти 10 месеца в годината), шофьорите е необходимо да имат специални умения и много късмет – освен много сняг и лед, тук обикновено има и силно понижена видимост. През останалите два месеца пък има риск превозните средства буквално да бъдат погълнати от  калта по неасфалтирания път.

 3. Път №5, Чили
Пътят между чилийските градове  Арика и Икике преминава през дълбоки долини, в които бушуват силни ветрове. Именно ветровете са причината за опасностите по трасето, тъй като те избутват автомобилите от пътя и ги забиват в огромни преспи пясък. Страшната слава на шосето е допълнена от еднообразния пясъчен пейзаж наоколо.

2. Тунелът Джулиън, Китай
Този опасен тунел е един от малкото начини да се достигне до едноименното село в китайската провинция Хунан. Шосето е ръчно изсечено в скалите от местното население, като строителството му е завършено за 5 години - през 1977 г. 

1. Пътят на смъртта, Боливия
Път на смъртта се намира между боливийската столица Ла Пас и град Коройко, в провинция Юнгас. Всички, които потеглят по него, се молят да не им се наложи да ползват медицинска помощ, тъй като най-близката болница е на два часа път, в Ла Пас. Пътят, който е с дължина между 61 и 69 километра, има свои собствени правила за движение - тук шофьорите често слизат от превозните средства и преговарят как да се разминат. В пропастта пропадат десетки автомобили и камиони. На много места има кръстове, които отбелязват точно къде са полетели в бездната.

Източник: idi.bg

Коментари

Реклама

Реклама

Популярни публикации от този блог

Niks - Една потресаваща истина за българския рап певец

Внезапно на 17 юли почина рап музиканта Николай Благоев - Niks от Touch Down. Тази тъжна новина разпространяват в социалните мрежи негови приятели. Информацията е потвърдена и на официалната страница на групата във Facebooк.  Младият музикант е с корени от Згориград. Неговата майка Дияна е родом от врачанското село, но от дълги години живее в Италия. Била е част от танцов състав във Враца. Бабата и дядото на Николай, които са починали, също се помнят като известните танцьори във Врачанско. След развода на родителите си, Благоев е живял при баща си в Харманли. Touch Down се е сформирала през 2007 г. Никс беше представител на новата вълна рап изпълнители в България.  Последваха редица съвместни проекти с други популярни звезди на хип-хоп и R&B сцената, сред които Били Хлапето, Сани Алекса, Мария Илиева, Лора Караджова, Графа. Аутопсията е установила, че Николай Благоев е починал от сърдечен удар. 23-годишният младеж е бил здрав и не е страдал от никакви заболяван

Eмир не е бащата на детето на Руя!

В главата на Емир и Фериа се въртят едни и същи въпроси - Кой е бащата на бебето.  Всеки ден Руя тормози и вбесява Емир.  Ханде и Корай подкрепят Емир в трудните моменти. Корай вижда Емир и Едже заедно в бара и учуден. Ханде и Корай отиват с Емир в болницата за резултатите от ДНК теста.  В последния момент се по явява Фериа и хваща Емир гордо за ръка пред всички. Тестът е отрицателен и Емир не е бащата на бебето на Руя.  Айсун е шокирана и се заяжда с Фериа. Емир, Фериа, Ханде и Корай са много щастливи от резултата на теста и се присмиват на Руя и майка ѝ. Пред болницата Емир прегръща силно Фериа.  Джансу разбира, че Фериа и Емир са женени и изпада в криза.  Мехмет приема предложението на Емир за работа.  Ръза казва тежки думи на Фериа.  Емир е зает в клуба и Едже е постоянно около него.  Фериа приготвя прекрасна вечеря и чака Емир дълго да вечерят, но той не се прибира!

Голям провал, че Хазал Кая напусна "Огледален свят"

 В края на 2-ри сезон т.e на финала, сценаристите решиха да убият Фериа понеже Хазал Кая започнала да се снима в нов сериал и не е можела да продължи със сериала, а сценаристите искали трети сезон заради успешността на Чаатай Улусой, но този 3-ти сезон с заглавието "Пътят на Емир", са снимали и излъчвали само 9 епизода и го спряха, защото нямал зрителски интерес. Не само Хазал напусна сериала, също и като нейната колежка Джейда Атеш, която пък играеше ролята на Ханде. Джейда започва да се снима в нов сериал, а малко след това прекратиха излъчването на "Нарекох те Фериха" (Огледален свят) и започнаха изцяло нов сериал - "Пътят на Емир". В него се появи отново Джейда /Ханде/ на 2-рата серия, като телевизията се надяваше да си увеличи рейтинга, но истината е, че след напускането на Хазал рейтинга падна и не след дълго сериалът бе спрян едва на 9-ти епизод. Източник:  Огледален свят

Реклама