събота, 23 декември 2017 г.

Класическите анимации по БНТ 2

 

Първата Коледа на инопланетяните

Очаквайте на 24 декември от 15:30 ч.

Годината е 2027. Семейството на Роджър Пипълс се мести да живее на друга планета. Наближава Коледа и те очакват товара с подаръците и украсата. Но сандъкът се чупи и всичко е загубено. Пипълс се опитват да се утешат, но всичко е срещу тях. Техните съседи Чарлик и жена му Маво решават да ги изненадат с коледно дърво и подаръци. Разбира се най-важен е коледният дух и взаимопомощ.

САЩ, 1991 г., 22 мин.

Режисьор: Джери Рейнолдс, Ръс Харис
В ролите: Джери Рейнолдс, Брет Сиърс, Рейчъл Рътлидж и др.

Пророкът 

Очаквайте на 25 декември от 16:30 ч.

Режисьорът на "Цар Лъв" Роджър Алърс и продуцентът Салма Хайек представят анимиран прочит на "Пророкът". Поезията на ливано-американския автор Халил Джубран с "опасната" мъдрост за силата и свободата на словото е издадена през 1923г. и се разпространява в 100-милиона копия на 40 езика по света.
Филмът е в Официалната селекция на Кан и в програмата на Фестивала в Торонто. Оригиналните изображения на художник-аниматорите Том Мур, Бил Плимтън, Джоан Грац и Нина Пейли се съчетават с музиката на Деймиън Райс, Йо-Йо Ма, Глен Ханзард и Гейбриъл Яред.
Заради смелата си поезия Мустафа е заточен в Орфалез. Там се запознава с красивата Камила и дъщеря й Алмитра, която е престанала да говори след смъртта на баща си. След време затворникът е освободен, но може да се върне в родината си, само ако се откаже от своите възгледи. С безкрайна мъдрост и търпение Мустафа приема смирено смъртта, като завещава прозренията си на хората.

Режисьори: Роджър Алърс, Гаетан Бризи
С гласовете на Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Алфред Молина, Франк Лангела и др.
САЩ, Франция, Канада, Ливан, Катар • 2014 г. • 80 минути • 

Рудолф - еленчето с червения нос

Очаквайте на 28 декември от 10:55 ч.

Както обикновено за всяка добра приказка, в основата й стои добре написана история. Авторът й е Робърт Л. Мей, публикувана е за първи път през 1939 година. Рудолф, който се отличава от останалите елени заради червения си нос, не се радва на особена почит от тяхна страна, но в крайна сметка доказва на всички смелостта си в Коледната нощ. Първият анимационен филм е създаден през 1948 година. Следва телевизионният филм - куклена анимация, излъчена за първи път в навечерието на Коледа през 1964 година, изключително популярна в САЩ. Анимацията е най-дълго задържалата се телевизионна поредица, излъчвана ежегодно преди Коледа. Историята за червеноносия елен Рудолф е превърната и в пълнометражен анимационен филм през 1998 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар